Sinop Tarihi Cezaevi
Gezi – Seyahat May 06, 2020
Sinop Tarihi Cezaevi çok eski bir yapıda olduğunu bildirmek isterim. Bu yapının tarihi 14’üncü yüz yıla dayandığı bilinmektedir. Binanın yaşı çok olduğu için birçok defa farklı alanlarda kullanılmıştır. 4.000 yaşında olan bu yapı resmi olarak ilk 1887 yılında zindan olarak birçok tutukluyu ağırlamıştır. Cezaevi olarak kullanılan bu yer 1999 yılına kadar devam ettiğini bildirmek isterim.
Bizans ve Selçuklu döneminde burası sur olarak da kullanıldığı yönünde elimizde bilgilerde vardır. Uzun yıllar yaşayan cezaevinin duvarları ve birçok yeri geçen yılların verdiği yıpranmışlığı yansıtıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili olan bu yer çok acıların şahidi olduğu bilinir. Yüksek surları ve aşılması zor duvarları hiçbir tutuklunun kaçmasına fırsat tanınmamış şekilde tasarlanmış diyebilirim. Çoğu tutuklu cezası bitmeden burada hayatlarını kaybetmiştir.
Sinop Tarihi Cezaevi içinde birçok koğuş, zindan ve işkence odaları bulunur. Zindan olarak kullanılan odaların içi çok karanlık bir halde olduğu o zamanlardan beri dillerde dolanır. Ağır suçlar işleyen tutukluları bu zindanlarda tutarak o zamanların deyimiyle ıslah edilmeye çalışılırmış. İşkence odaları ise namını o günler bugüne kadar sürdürmüş. İşkence odaların da yapılan işkenceler insanlık dışı denecek kadar ağırdır. O zamanlar insanların elektrik verilerek ve zincirlenerek eziyet edildiğini biliyoruz.
Buraya giriş var ama çıkış yok demiş eski insanlar. İçerinin duvarları rutubet dolu ve denize yakın olduğu için nem oranı çok yüksek bir yer olduğu görülüyor. Edip Akbayram’ın söylediği ‘’Aldırma Gönül’’ şarkısı da burada yazılmış. Birçok ünlünün de tutuklu olarak bulunduğu bir cezaevidir burası.
Sinop Tarihi Cezaevi Nerede?
Sinop Tarihi Cezaevi bir dönem ‘’Anadolu’nun Alkatrazı’’ olarak da bilinen büyük bir cezaevidir. Buranın konumu ve havası alışılmışın dışındadır. 1999 yılında kapatılan cezaevi müzeye çevrilmiştir. Müzeye çevrilen cezaevine ilgi çok fazla olduğu için bazı günler yoğunluk olabiliyor. Yapılan gezilerin adına ‘’Dark tourism’’ deniyor. Dark turizmi denmesinin sebebi ise hüzün turizmi olmasıdır.
Gezilmesi gereken bu yer insanı kendi dünyasından alıp başka bir dünyaya götürüyor. O zamanları hatırlayanlar veya bilenler tutukluların yaşamış oldukları haller gözlerimizin önünden roman gibi geçiyor derlermiş. Mutlu şehrin mutsuzluk müzesi deniyor. Böyle denmesinin sebebi de birçok tutuklunun ağır şartlarda yaşayıp burada hayatlarını kaybetmiş olması.
Sinop Tarihi Cezaevi nerede olduğu hemen hemen herkes bilmektedir. Cezaevi Sinop iline bağlı olan köyü Osmaniye’ de yer almaktadır. Açık adres olarak vermek gerekirse cezaevinin konumu gayet rahat bulabileceğiniz bir mevkidedir. Kale yazısı Mahallesi, cumhuriyet caddesi Osmaniye köyü olarak geçmektedir.
Cezaevinin üç tarafı denizlerle kaplı olduğu için nemli ve rüzgârlı bir havası vardır. Cezaevini gelip görmek ve hikâyeleri dinlemek inanın üzücü ama bilinmesi gereken bir hayat hikâyesidir. Burada kalan tutukluların ailelerinin psikolojisi yaşam zorlukları insanı derinden etkiliyor. Ağır rutubete maruz kalmış tutuklular cezasını bitirip çıksa bile ağır hastalıklara kapılmış hayatlarını kaybetmişler.
Sinop Tarihi Cezaevi Hangi Günler Açık?
Sinop Tarihi Cezaevi hangi günler açık diye merak edenlere demem gerekir ki mevsim değişikliği açısından açılış ve kapanış dönemleri değişiyor. Değişen mevsime göre açık olması gereken aylar belirleniyor ve ziyaretçiler kabul ediliyor. Ayarlanan aylara göre de günler ve saatler belirleniyor. Yaz mevsimi ay ve saati 1 Nisan ile 1 Ekim arası yapılıyor. Bu aylara göre haftanın her günü açık olan cezaevinin belirli saatleri de elbette mevcuttur.
Açık olan saatler yaz ayları için sabah 09.00 akşam 19.00 saatleri arasında oluyor. Kış mevsimi için de farklı gün ve saatler belirleniyor. Bu günler genellikle 1 Nisan ile 1 Ekim arasında değişiklik gösterebiliyor. Yaz aylarının tam tersi olarak ayarlanmış olan bu aylarda cezaevini ziyaret edebilirsiniz. Kış ayları için ayarlanan saatler ise sabah 08.30 ve akşam 19.00 saatleri arasında yapılıyor.
Sinop Tarihi Cezaevi açık olduğu günlerde ise mevsimsel bir sistemle burayı ziyaret etmemiz mümkün. Hafta içi her gün açık olan cezaevi günümüzde müze olduğu için çok kişi buraya ziyarete geliyor. Görülmesi gereken en anlamlı yerlerden biri olan bu cezaevine geldiğinizde asla pişman olmayacaksınız. Önceden cezaevi olarak kullanılmış bu yer günümüzde müze olduğundan giriş ücreti ödeyerek giriliyor. Ödeme miktarı çok uygun olduğu için kalabalık gelince sıkıntı olmadan girilebilecek bir yer. Müzenin giriş ücreti ise kişi başı 10 TL olarak ayarlanmıştır. Belirlenen bu ücret gayet uygun olduğu için muhakkak uğramanız gerekir. Geldiğiniz de ise Sinop’un güzelliklerine de bayılacaksınız.