Sinop Kalesi
Gezi – Seyahat May 05, 2020
Sinop kalesi Türkiye sınırları içinde bulunan Sinop şehrinde yer alıyor. Yaşı çok olduğu için tam rakam belirtilmiyor ve milattan önceki yıllarda yapıldığı söyleniyor. Yapılan bu kale milattan önceki zamanlarda şehri korumak için yapılmış ve duvarları şehrin görüldüğü kadarıyla büyük bir kısmını kaplıyor. Bu kale şehrin bulunduğu kısımdaki yarımadanın tam üzerine kurulmuş.
Sinop kalesi duvarları 2.050 metre uzunluğunda olan bu devasa yapı ihtişamlı ve gözalıcıdır. Yarımadayı çevreleyen çok geniş alana yayılmış olan kalenin yükseliği ise 25 metre olarak inşa edilmiş. Kalenin giriş yapabilmek için iki ana girişi vardır. Muhteşem olan bu yapının tarihi çok eski zamanlara dayandığı için şehrin tarihi eserleri arasında ön sırayı almış.
Kalenin gezilecek tarihi eserler arasında yer alırken turistlerin de yoğun ilgi odağı olmuş. Üst kısmına kurulmuş olan kafe de canlı müzik eşliğinde kendisine modern bir hava katıyor. Kalenin kendine özgü manzarasında etrafı seyretmek ve canlı müzik eşliğinde içeceklerinizi yudumlamak çok keyifli olacaktır. Şehrin insanları da bu kaleye sürekli gelenler arasında ve çok ilgi çekici yönüyle kalplere taht kuruyor.
Sinop Kalesi Tarihçesi
Sinop kalesi tarihçesi çok eski yıllar da yapılan bir kaledir ve milattan önce yedinci yüzyıllarında yapıldığı düşünülüyor. Yapılan bu eski yapı şehrin güvenliğini korumak için yapılmış ve çok dayanıklı bir yapıdır. Yapının etrafı milattan önce 72 yılında sularla çevrilmiş ve duvarları genişletilmiş. Bu yapı Selçuklu dönemlerinde de kullanılmış ve duvarları onarılmıştır. Onarılan duvarların üzerindeki kalıntılardan yola çıkarak yapılan onarımın 1215 ile 1218 yılları arasında olduğu söyleniyor. Selçuklu limanı kontrol amacıyla kalenin içine ek bir kale daha yapmış ve burç ile kuleleri güçlendiriliyor.
Kalenin tarihçesiyle ilgili yapılan araştırmalara göre kalenin dört kapısı olduğu söyleniyor. Biz sadece iki kapı gördüğümüz için diğer iki kapıdan sadece söz edildiğini biliyoruz. Kapı kapakları ikişer demir kanattan oluşuyor ve çok dayanıklılar. Selçuklu Sultanı kalenin burçlarını ve iç duvarlarını 1215 ile 1218 yılları arasında yaptırmış. Kale güneyin de iç limanına bakıyor ve deniz kenarında iki bölümden oluşuyor. Kalenin çok geniş alana sahip olması nedeniyle geziyi tamamlamak neredeyse iki saat sürüyor. Eski olmasına rağmen dayanıklılığı insanın kafasında derin düşüncelere sebep oluyor.
Sinop Kalesi Kaç Yılında Yapıldı?
Sinop Kalesi kaç yılında yapıldı? Kalenin gezilecek en muhteşem tarihi eserler den bir tanesi olduğu için ne zaman yapıldığı merak konusu oluyor. Bu kale çok eski bir kale olduğu için araştırmacılar kesin olarak hangi yıl yapıldığını bilmiyorlar. Kalenin yaşı bilinmiyor ama milattan önce 7. yüzyılda şehri koruma amaçlı yapıldığı düşünülüyor. Eski tarihler arasında karşımıza Selçuklu dönemlerine ait kitabeler çıkıyor. Duvarların örmesi ve kullanılan taşların çoğu Selçuklu döneminde kullanılmış taşlar olduğu söyleniyor.
Sinop Kalesi bugünkü durumuna göre çok güzel ve kendini korumuş en ihtişamlı tarihi eserdir. Bu muhteşem kaleyi gezip görmek sizler için de olağanüstü ve heyecan verici bir durum olacaktır. Kalenin üst kısmında ki kafe ise kalenin yapısını bozmadan kaleye uyum sağlamış ve çok otantik duruyor. Burayı gezmek için herhangi bir giriş ücreti de alınmıyor. Son yılların en gözdesi olan bu tarihi eser olan yapıyı gezmek için zaman kaybetmemek lazım. Giriş ücreti alınmadığı için de ailenizle veya grup olarak gelip görmek daha da keyifli olacaktır. Günümüze kadar gelen bu yapının her yıl düzenli olarak bakımları da yapılmakta ve güvenliğiniz için korunaklı hale getirilmiştir.