Sinop Arkeoloji Müzesi
Gezi – Seyahat May 03, 2020
Sizlerden benim gibi bir şehrin kimliğini müzeleri ile belirleyen kişilerdenseniz Sinop Arkeoloji Müzesi mutlaka gezmeniz gereken yerler arasında olmalıdır. Müzeler şehirlerin geçmişlerini ve bu geçmişe bağlı olarak benliklerini içerisinde barındıran eşsiz mekanlardır. Tıpkı Sinop’ta olduğu gibi.
Sinop şehrinin ilk kurulduğu günden itibaren şehrin sakinlerinin geride bıraktıkları eserleri görebileceğiniz bu müze size tarifi olmayan deneyimler sunacaktır.
Milattan önce 7.yüzyıla kadar giden Sinop tarihini Sinop gezilecek yerler listemizde yer alan Arkeoloji müzesi ile öğrenebileceğiz. Çocukluğumdan bu yana tarihe ve müzelere karşı ilgisi olan birisi olarak şunu söyleyebilirim ki; bu müzenin verdiği tat diğer müzelerden farklı. Çünkü müzenin dış yapısı bile bu farkı ve içerisindeki tarihi eserlerin sıcaklığını dışarıya vurmaktadır.
Müzecilik faaliyetlerinin 1921 yılına kadar gittiği Sinop ilinde artan tarihi eserler yeni bir müzenin açılmasını gerekli kılmış ve 1970 yılında Sinop Arkeoloji Müzesi hizmete açılmıştır. Arkeoloji Müzesi ve Etnografya Müzesi Sinop Merkez sınırları içerisinde yer alan iki güzide yapıdır. İkisini de gezmiş birisi olarak gezmenizi tavsiye ederim.
İşin güzel olan bir diğer yanı ise bu tarihi gezi esnasında Sinop Arkeoloji Müzesi giriş ücreti alınmamasıdır. Özellikle tarihe meraklı ve yaşadığı şehrin tarihini öğrenmeye hevesli bireylerin tarihi koklamalarını sağlayacak imkânın ücretsiz olarak sunulması bence takdir edilesi bir harekettir.
Sinop Arkeoloji Müzesi Kaç Bölümden Oluşur
Sinop Arkeoloji Müzesi 7 farklı bölüm içerisinde gezmek mümkündür. Fiziki yapı itibari ile müze küçük bir yapıda olması ama içerisinde ki eserlerin fazlalığı nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı bu müzeyi 7 farklı salona bölmeyi uygun görmüştür.
İlk bölüm Koridor olarak isimlendirilen müzeye giriş kısmıdır. Burada şehre adını veren Antik Yunan ırmak tanrısının kızı Sinope’nin heykelinden geriye kalan baş kısmı sergilenmektedir. Bu eşsiz eserin dışında M.Ö.4.yüzyıldan kalan taş bir kitabe de bu alanda sergilenen eserler arasında yer almaktadır.
Müzenin ikinci bölümü ise Küçük Buluntular Salonu’dur. Bu kısımda Tunç Devrinden Bizans Dönemine kadar olan süreçte günlük hayatta kullanılan çeşitli eşyalar sergilenir. Bunlar; madeni aletler, vazolar, mezar buluntuları, cam eserler, toprak heykelcikler şeklinde sıralanabilir. Bunların dışında 7 adet sanat perisini gösteren mozaik pano müzenin önemli eserlerindendir.
Üçüncü bölüm olan Taş Eserler Salonu, Arkeik Döneme ait mezarların sergilendiği bölümdür. Bu bölümde yer alan “geyik parçalayan aslanlar” eseri görülmeye değer bir tarihi eserdir.
Sinop Arkeoloji Müzesi dördüncü kısım ise Amphora Salonu olarak isimlendirilmektedir. Burada Roma ve Bizans dönemlerine ait Amphora tuğla ve kiremitler sergilenmektedir. O dönemin önemli mimari öğelerinden olan Amphora eserleri görmenizi tavsiye ederim.
Beşinci kısım olan Sikke Salonunda ise, Bizans ve Selçuklu dönemlerine ait madeni paralar sergilenmektedir.
Müzenin altıncı bölümünü İkona Salonu oluşturmaktadır. Bu salon içerisinde Ortodoks Kilisesine ait farklı ikonalar sergilenmektedir. Yedinci bölüm ise Bahçe Bölümü’dür. Bu kısımda taş ve mermer eserler, heykeller ve mozaikler sergilenmektedir.
Sinop Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi, Sinop Kalesi ve Sinop Cezaevi yapılacaklar listenize Sinop Merkez gezilecek yerler diye not almanız gereken yerlerdir.
Sinop Arkeoloji Müzesi’ne Nasıl Gidilir
Kış döneminde 08.00-17.00 saatleri arasında, yaz döneminde ise 08.00-19.00 saatleri arasında hizmet veren müze, Sinop’un merkezinde yer almaktadır. Valiliğe yakın bir bölgede kurulan müze Sinop Cezaevi’ne 950 metre, Sinop Etnografya Müzesi’ne ise 250 metre uzaklıkta yer almaktadır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait Müzekart kullanıcısı iseniz Arkeoloji Müzesi’ne ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz. Müzekart’ınız yoksa 5 TL’ye bilet alarak bu güzel müzeyi gezme fırsatı yakalayabilirsiniz.