Kurtuluş Savaşının Tarih Yazdığı Yer Mudanya
Gezi – Seyahat Nis 24, 2020
Mudanya’ya çok uzun zamandır gitmeyi planlıyorduk. En sonunda Mudanya gezisi planımızı harekete geçirmeye karar verdik ve sabahın altısında yollara düştük. Bu kadar erken yollara düşmemize bakarak Mudanya bu kadar uzak mı diye korkmayın sakın! İstanbul Mudanya arası kaç km? diye soranlar için hemen buraya bir not düşmek isterim. İstanbula 160 km mesafede olan Mudanya’ya deniz otobüsü ile sadece 1 saat 50 dakika da ulaştık.
Çocuklar ile Mudanya’da kahvaltımızı yapmayı planladığımız için bu kadar erken yollara düştük. Kahvaltı için ilk durağımız Giritli Elini oldu. Daha önce bir çok kez methini duyduğumuz için kahvaltı için burayı seçtik ama Mudanya’nın muhteşem yeşil ve mavinin buluştuğu doğası ile dilediğiniz her yerde kahvaltı yapabilirsiniz. Kesinlikle pişman olmazsınız.
Mudanya Tarihi
Mudanya eski bir sahil kasabası ve liman olarak tarihi çok eskilere dayanan bir yerdir. Rivayetlere göre MÖ 7. Yüzyıla uzanan tarihi ile Rum ve Osmanlı motiflerini bir arada görebileceğiniz bu sahil kasabası çok şirin rum evleri ile bezenmiş. Mudanya’nın önemli bir diğer tarihi ise Kurtuluş savaşının zafer imzası olan Mudanya mütarekesinin burada imzalanmış olmasıdır.
Mudanya da Gezilecek Yerler
Giritli Eleni de kahvaltımızı bitirdikten ve Mudanya sahilinde ufak bir yürüyüş yaptıktan sonra Mudanya da gezilecek yerler listemize başlayalım dedik. İlk durağımız şanlı kurtuluş savaşımıza zafer damgasını vuran Mudurnu Mütarekesinin imzalandığı o meşhur evi görmek oldu.
Mudanya Mütarekesi Evi
Mudanya mütarekesi bilindiği üzere TBMM ve itilaf devletleri arasında imzalanmıştır. 3 Ekim ile 11 ekim 1922 tarihleri arasında süren görüşmeler sonrasında 11 Ekimde atılan imza ile Türk milletinin zaferi de belgelenmiş oldu. Mülkiyeti Mudanyalı İş adamı Hayri İpar’a ait olan Mudanya Mütarekesi Evi, şu anda bir müze olarak kullanılmakta ve pazartesi hariç her gün kapılarını ziyaretçilerine açmaktadır.
- Yüzyılda İnşaa edilen ve Osmanlı mimari örnekleri arasında gösterilen Tahir Paşa Konağı, Mudanya da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. 2 Katlı olan Tahir Paşa Konağı şu an da kent müzesi olarak hizmet vermekte ve özellikle tarih ve sanatseverler tarafından en gözde yerlerden biridir. Amatör ve Profesyonel fotoğrafçılar tarafından da sıkça ziyaret edilmektedir.
Mudanya da Hem Rum Hem de Osmanlı izlerine sık sık rastlamak mümkün. Tarih içerisinde o kadar çok iç içe geçmişler ki Kiliseleri, camileri, Türbeleri ve Konakları ile bir çok yer var görülmesi gereken. Ancak çocuklar ile gezmek bizim için biraz daha yorucu olduğundan dolayı Mudanya’nın o meşhur tarihi Alay Kıraathanesinde soluklanmaya karar verdik. O şirin ama ufak bahçesinde çocuklar oyun oynarken bizde bol köpüklü Türk Kahvelerimizi yudumlamaya başladık.
Kahvemizi içtikten sonra o meşhur Girit/Rum mahallesini görmeye gittik. Rengarenk sokaklarında cıvıl cıvıl koşuşan çocukları ile çok canlı bir mahalle. Tarihi Rum evlerini görmek isteyenler için kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biridir.
Mudanya’ya gelip de Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbelerini ziyaret etmeden olmaz elbette. Buraya geldiğimizde gördüklerimiz orijinal yapılar olmasa da 1863 yılında Osmanlı Barok stilinde muhteşem dekore edilmiş Türbeleri görmek çok güzeldi. Mudanya da yer alan Tarihi Dereköy Kilisesi de görülmesi gereken yerlerden biridir.
Mudanya da Ne Yenir?
Mudanya gezimizin büyük bir kısmını tamamladıktan sonra karnımız acıktığı için yemek molası vermeye karar verdik. Peki, Mudanya da ne Yenir mi diyeceksiniz. Hemen söyleyeyim; Tarihi balıkçı kasabasında elbette ki balık yenir. Mudanya sahili boyunca sıralanmış bir çok restaurant da balık yeme fırsatı bulunmaktadır. Özellikle Mudanyanın Rum ve Girit kültürü altında olduğunu düşünürsek Balık yanına muhteşem mezelerinde eşlik ettiğini söylemeden geçemeyeceğim.
Mudanya Çevresinde Görülecek Yerler
Mudanya’ya hafta sonu kaçamağı için geldiyseniz bizim gibi Cumalıkızık, Trilye ve Gölyazı’yı görmeden dönmek olmaz elbette. Mudanya da 1 gece kalarak Pazar kahvaltınızı Trilye de yapabilirsiniz. Mudanya’ya 10 dakika mesafede yer alan Trilye Anlatılmaz Yaşanır adeta. Oradan da yaklaşık 1 saatlik mesafede yer alan Cumalıkızık ve Gölyazı’ya geçmenizi kesinlikle tavsiye ederim. O muhteşem saklı cennet uluabat gölü ve Gölyazı da yürüyüş yaparak, gün batımını izleyerek hafta sonunuzu muhteşem bir şekilde sonlandırabilirsiniz.