Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü
Gezi – Seyahat Mar 02, 2022
Mimar Sinan’ın En Nadide Eseri: Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü
İstanbul’a tatil rotası çizen yerli ve yabancı turistlerin, mutlaka görmesi gereken yerler arasında Kanuni Sultan Süleyman köprüsü bulunuyor. Osmanlı’nın yükseliş dönemlerinde inşa edilen bu köprü, Osmanlı’nın mimari özelliklerinin şekillenmesinde de büyük rol oynamıştır. Mimar Sinan’ın bu benzersiz nadide eseri, yüzyıllardır görkemini ve güzelliğini korumaya devam ediyor.
Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Ne Zaman Yapıldı?
İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında bulunan bu köprü, yüzyılların izlerini içerisinde barındırıyor. Bu köprü dönemin padişahı olan Kanuni sultan Süleyman’ın emriyle, Mimar Sinan tarafından yaptırılmıştır. O dönemde İstanbul ile Avrupa arasındaki ticari ilişki için bir köprü oluşturabilmek amacıyla tasarlanmıştır.
Büyükçekmece gölü ile Marmara Denizi’ni buluşturan köprünün bitişini Kanuni Sultan Süleyman ne yazık ki görememiş. Köprü oğlu 2. Selim zamanında tamamlanarak, Kanuni Sultan Süleyman köprüsü adını almıştır. Kanuni Sultan Süleyman köprüsü ne zaman yapıldı sorusuna cevap verdikten sonra genel özelliklerinden de bahsetmekte yarar var.
40 bin metreküp taşın kullanıldığı tahmin edilen bu köprü ortalama 636 metre uzunluğunda, 7. 17 metre genişliğinde. 4 ayrı bölümden oluşturulan köprünün tam 28 farklı kemeri bulunuyor. Köprünün yapımı sırasında ise göl suları büyük tulumbalarla boşaltılarak, yapımı tamamlanmış.
Köprünün üzerinde yüründüğünde, tarih adeta insanı içerisine alıp götürüyor. Muhteşem bir manzarayı ve Osmanlı’nın başarılarla dolu tarihini yansıtan bu benzersiz köprü, her yıl yüz binlerce turistin ziyaret akınına uğruyor.
Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Nerede?
Kanuni Sultan Süleyman köprüsü nerede diye sorgulayan turistlerin, bu tarihi güzelliği görebilmesi için Büyükçekmece’ye gelmesi gerekiyor. Büyükçekmece gölü ile Marmara Denizi’ni birbirine kavuşturan bu tarihi yapı, atmosferiyle de insanı büyülüyor. Özellikle bölgenin akşam saatlerinde yol boyunca ışıklandırılmış olması, turistlerin huzur dolu anlar yaşayabilmesine imkan sağlıyor.
Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Yol Tarifi
Kanun Sultan Süleyman köprüsü yol tarifi bilgisini paylaşacak olursak bölgeye birçok şekilde gidebileceğinizi söyleyebiliriz. Köprüye ulaşım sağlayabilmek için ilk olarak Büyükçekmece güzergahında hizmet veren otobüs ve dolmuşlara binilmesi gerekiyor. İETT otobüslerinde 300,401, 401T, HT48 ve minibüslerde 101 ve 109 numaralı araçlar bölgeye ulaşım sağlıyor.
Özel araçla ise Büyükçekmece ilçesine ulaşım sağlandıktan sonra kavşağa giriş yapılmalı ve Büyükçekmece barajına doğru yola çıkılmalıdır. Barajın 500 metre ilerisinde ise Kanuni Sultan Süleyman köprüsü yer almaktadır. Daha birçok doğal ve tarihi güzellikler hakkında bilgi almak için, sayfamızın Instagram hesabını ziyaret etmeyi unutmayın!