Buram Buram Tarih Kokan Yoros Kalesi
Gezi – Seyahat Eki 10, 2021
Yoros kalesi yolu İstanbul’a düşen herkesin mutlaka uğraması gereken tarihi kalelerin başında geliyor. İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakasında olan Anadolu Kavağı semtinde yer alan kale, yüzyılların tarihi izleri taşıması ile turistleri adeta kendine hayran bırakıyor. Eşsiz mimarisi ile İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunan Yoros kalesi her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
Yoros Kalesi Tarihi
Yapılan araştırmalara göre kalenin isminin verildiği Yoros kelimesinin kökenin Hiredon’dan geldiği öne sürülüyor. Bazı kayıtlar ise Yoros kelimesinin Ourios’tan kaynaklı olarak, rüzgara atıf yapıldığını söylüyor. Yoros kalesi tarihi, Hicri takvime göre 1352 yıllarına dayanıyor.
Bizanslıların Palaeologos Hanedanı tarafından yaptırılan bu kale, İmros kalesi ile birlikte boğazın giriş -çıkışını kontrol edebilmek amacıyla oluşturulmuş. İlk olarak Cenevizler tarafından sonrasında ise Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilerek, Osmanlı Devleti’ne ait olmuş.
İstanbul’un fethinden kısa bir süre sonra ise II. Beyazıt tarafından tamiratı yaptırılarak, bir ibadethane yeri ve hamam inşa edilmiş. Tarihin tüm izlerini ve ihtişamını üzerinde barındıran bu Yoros kalesi hikayesi yanı sıra, 500 metre uzunluğunda ve 60-130 metre genişliğiyle de dikkat çekiyor.
Taş dizileri ve tuğla hatıl eşliğinde inşa edilen bu kalenin Anadolu’ya bakan kısmı, Doğu bölümü olarak biliniyor. İki farklı burcu bulunan kalenin dış kısmında Grek yazısı ile Hz. İsa’nın sıfatının ve isminin yazılı olduğu görülüyor. Mermer ve yarım yuvarlak görünümünde olan kapısı ise iki burcun arasında yer alıyor.
Yoros Kalesi Cafe ve Restaurant
Tarihi güzelliği ve deniz manzarası ile turistlerin beklentisini karşılayacak Yoros kalesi birçok cafe ve restauranta da ev sahipliği yapıyor. İstanbul’un kalabalığından sıkıldıysanız ve huzuru arıyorsanız, Yoros kalesi Cafe ve restaurantlarına giderek sakinliğin ve doğanın tadını çıkarabiliriz.
Denize nazır olarak dizayn edilen cafe ve restauranlarda kahvaltı, et, balık, tavuk menüleri ya da soğuk- sıcak içecek çeşitlerinin tamamı bulunuyor. Cafe ve restauranlarda fiyat içeriği ise ortalama düzeyinde.
Yoros Kalesi Yol Tarifi
Yoros kalesi yol tarifi bilgisini paylaşacak olursak bölgeye deniz, kara yolu ya da özel araçla ulaşım sağlayabilmek mümkün. Üsküdar’a 35 kilometre uzaklığında olan bu kaleye İETT belediye otobüsleri ve minibüsleri ile gidilebiliyor. Deniz yoluyla ulaşım sağlayacak turistlerin ise Anadolu kavağı- Üsküdar hattını tercih etmesi gerekiyor.
Özel araçla ise Beykoz – Kavacık sapağına girdikten sonra, yeni yolu takip ederek Üsküdar sapağından çıkış yapmanız gerekiyor. Sonrasında sahil yolundan devam ederek, Kanlıca ve Beykoz’dan sonra kaleye ulaşım sağlayabilirsiniz. Bizimle yeni yerler keşfetmek ya da tatil rotanızı oluşturmak isterseniz, sosyal medya hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz!