İzmir Asansör
Gezi – Seyahat May 01, 2020
İzmir asansör hikâyesi ve manzarası ile muhteşem bir yapıt diyebilirim. Sizler de yolunuz İzmir’e düşerse muhakkak uğramanız gereken bir yer. Ülkemizin bütün şehirlerin de ayrı bir tarih hikâyesi vardır. Bu eserle arasında İzmir’e muhakkak zaman ayırın derim. Asansörün hikâyesi de sizi derinden etkileyecek. Maneviyatı yüksek olan yerlerin genellikle çok derin ve etkili bir hikâyesi vardır. Kendim de bizzat araştırdım, gezdim ve gördüm. Tavsiye edeceğim her yerin sizi de etkileyeceğinden eminim.
İzmir’in gezilip görülecek çok yeri var ancak asansör önerebileceğim ilk yerlerden birisidir. Yaşanmışlığı ile beraber adını da iki cadde arasında ki yükseklik farkını kapatmak için yapılan merdivenden gelir. Müslümanların ve gayrimüslimlerin bir arada yaşadığı Karataş semtidir. Asansörün sağladığı merdivene ise iki farklı isim takılmış. Müslümanlar Karataş merdiveni derken gayrimüslimler yani Yahudiler devidasların merdiveni diye adlandırırlarmış. Hikâyesi elbette bununla sınırlı değil. Asansör geçmişi abartmaksızın tarihi geçmişi çok etkileyicidir.
İzmir Asansör Tarihi
İzmir asansör tarihi çok uzun yıllara dayanıyor. 1907 yılında inşaatına geçen Nissim Levy tarafından yapılmış. Gayet sağlam ve özel tuğlalardan yapılmış asansörün yüksekliği ise 58 metredir. Hikâyesine gelecek olursam bir zamanlar yolda yürüyen Devidas soyunun reisi merdivenlerden düşerek ayağını kırmış. Bundan dolayı devidas ailesi bir çözüm bulmak için Nissim ile anlaşma yaparak iki cadde arasında ulaşımı kolaylaştırmak için asansör yapmaya karar vermişler.
Asansörün giriş kapısında ‘’Nissim Levy tarafından 1907 yılında yapılmıştır’’ şeklinde İbranice ve Fransızca yazılmış. Yapılan inşaat için kullanılan tuğlalar Marsilya’dan özenle getirilmiş. Bu arada asansörün basamak sayısı tam 155 basamaktan oluşuyor. Dışardan görüntüsü ise gayet hoş ve modern bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Ülkemizde iki caddeyi birbirine bağlayan yapı sadece asansördür. Bunun dışında dünyada da sayılı ve çok bilinen bir yapı olduğunu söyleyebilirim. Çok uzun bir hikâyesi olan asansör 1942 yılında ise Şeref Remzi Reyent kişisine satılmış. Şeref Remzi’nin alış sebebi ise gelirinin Karataş Musevi Hastanesi’ne bağışlanmasıdır. Şeref Remzi hayatını kaybettikten sonra bu yapı yeğenine devir edilmiş. Şeref Remzinin ölümü üzerine İzmir Asansör bir süre kapalı kalmış. Ardından yeğeni tarafından İzmir belediyesine bağışlanmış.
1985 yılında ise özel bakım ve restorasyon yapılarak tekrardan hayata geçirilmek üzere hazır hale getirmişler. 1992 yılına kadar ziyareti kabul edilen asansör, 1992 yılında tekrardan bakım ve restorasyona sokulmuş. Daha sonra bakım bittikten sonra tekrardan halka açılmıştır. 1992 yılında Mithatpaşa caddesinde bulunan ünlü şarkıcı Dario Moreno’nun evinin orada bulunması o sokağa kendi adını vermesinde önemli etkisi olmuş. İzmir asansör bulunduğu sokağa ‘’ Dario Moreno Sokağı’’ denilmiş.
İzmir Asansör Açılış Kapanış Saatleri
İzmir asansör açılık kapanış saatleri yoğunluk olmasına rağmen çok iyi ayarlanıyor. Herkesin merak ettiği sorulardan biri de ücretli olup olmadığı. Ülkemizde böyle güzel tarihi yerlere genelde ücretsiz giriliyor. Anlayacağınız üzere asansöre de girişler ücretsizdir. Bazı günler yoğunluğun çok olmasından ötürü uzun kuyruklar oluşabilir. Fakat görmeye değer bir yer olduğunu söyleyebilirim.
Asansörün giriş çıkış saatleri ise yoğunluktan dolayı uzun tutuluyor. Haftanın 7 günü açık fakat belirli saatlerde elbette. Sabah saat 08:00 ile akşam 00:00 saatlerinde açıktır. Asansörde bulunan restoran ise sabah saat 10:00 ile akşam 23:00 arasından muhakkak açıktır. İzmir asansör ziyaretinde bulunmak istiyorsan siz de daha fazla geç kalmayın. Gezip, araştırarak giden biri olarak muhteşem bir yapı diyebilirim. Sizlerde gitmek için daha fazla geç kalmamalısınız.