İnceburun Feneri
Gezi – Seyahat May 01, 2020
İnceburun Feneri, ülkemizin en kuzey noktasında yer alan tek mimari yapıdır. İnternetin olmadığı dönemde büyüyen bir nesilde yer aldığım için benimde aklımdaki en önemli sorulardan birisi; “Türkiye’nin en kuzeyinde acaba ne var” olmuştur. Ve bu merakımı 4 sene önce gerçekleştirdiğim Karadeniz turunda gidermeyi başarmıştım.
Karadeniz turuna çıkma fikriniz varsa listenizde mutlaka Sinop gezilecek yerler başlığı olmalıdır. Sinop Kalesi, İnaltı Mağarası, Hamsilos Koyu ve en kuzey nokta İnceburun Feneri’ni gezmenizi tavsiye ederim. Anılarınız arasına mutlaka Sinop İnceburun hikayesi sığdırın derim.
Tabi en kuzeye gittikten sonra ki hedeflerimden birisi de en güneye yolculuktur. Türkiye’nin en güney 2.noktası olan Anamur Burnu rotalarım arasında yer almaktadır.
Burasının insanı büyüleyen farklı bir atmosferi mevcuttur. Uçsuz bucaksız denizin ortasında minicik hissettirir insana kendisini. Çünkü burada 3 tarafın denizdir. Ve bu devasa mavilik seni birazda ürkütür ve yalnız hissetmeni sağlar.
Fenerlere ilgi duyuyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gereken Türkiye’nin ilk fenerlerinden birisidir İnceburun. Masmavi denizin kıyısında yer alan 12 metrelik beyaz fener hırçın Karadeniz seferi yapan kaptanların en önemli yoldaşlarından birisidir.
Antik çağlarda lav akıntılarının kuruması ile oluşmuş yarımadaya kurulmuş bir fenerdir İnceburun Feneri. Zaten eşsiz manzara yanında sahil şeridi ve fenerin kurulduğu zeminin farklılığı gözünüzden kaçmayacaktır. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız buraya giderken fotoğraf makinenizi almanızı kesinlikle tavsiye ederim. Çünkü hayatınızda görebileceğiniz en güzel gün batımlarından birisine eşlik edeceksiniz.
Fenerin önündeki kayalıklara indiğinizde ise birkaç dakikalığına da olsa Türkiye’nin en kuzeyindeki insan siz olabiliyorsunuz.
İnceburun Feneri Tarihi
Karadeniz’in hırçın dalgaları ile mücadele eden denizcilere yoldaş olan İnceburun Feneri 1863 yılında yapılmıştır. Denizden 38 metre yüksekliğe inşa edilen fener Karadeniz’den geçen gemileri 157 yıldır selamlıyor.
Yapıldığı günden bu yana Karadeniz’le mücadele eden yorgun savaşçı hala dimdik ayakta duruyor. Kimi zaman kendi boyundan yüksek dalgaların dövdüğü deniz feneri bembeyaz görünümü ile Karadeniz’de inci gibi parlıyor.
Fenerin işleri ile ilgilenen kişiler çok fazla sıcak kanlı olmadığı için kendileri ile konuşma fırsatım olmamıştı. Fakat sonradan araştırdığım kadarıyla İnceburun Feneri yapıldığından beri aile mesleği olarak fenerin bekçiliğini yapan bir aileymiş kendileri.
Önceleri gaz lambaları ile hizmet verilen bu fenerde teknolojinin gelişmesi ile beraber güneş sensorlu lambalar kullanılmaya başlanmış.
İnceburun Feneri’ne Nasıl Gidilir
Sinop Sarıkum köyü sınırları içerisinde yer alan Türkiye’nin en kuzeyindeki bu fener, Sinop Merkez’e 20 kilometre kadar uzakta bulunuyor. Fenere ulaşmak için Sinop çıkışından itibaren Akliman istikameti izlenmelidir. İnceburun tabelasını gördüğümüz yerden ayrılıp yolu takip ettiğimizde İnceburun Feneri’ni karşımızda heybeti ile bulacağız.
İnceburun Feneri’ni ziyaret saatim günün erken saatleri olduğu için kahvaltıyı orada deniz manzaralı bir kahvaltı salonu ya da kahvehanede yaparım diye düşünmüştüm ama ne yazık ki çok büyük yanılgıya düşmüştüm. Çünkü etrafta fener dışında hiçbir yapı bulunmuyor. Sizlerde benim gibi hazırlıksız yakalanmak istemiyorsanız yola çıkmadan önce yanınıza bir şeyler alabilirsiniz.
Kamp yapmayı seviyorsanız ve burada kamp yapmak gibi bir düşünceniz var ise İnceburun Feneri gezinizi yaz aylarında yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü yaz ayları dışındaki bütün aylarda burada aşırı bir rüzgar hakim ayrıca kıyıya vuran dalgaların dalgalarla mücadele etmeniz imkansız hale gelecektir.
Zamanla alakalı bir kısıtlamanız yok ise ziyaret saatlerini gün batımı şeklinde ayarlamanızı tavsiye edebilirim. Zira gün batımını buradan izlemek ve fotoğraflamak eşsiz bir deneyim olacak sizler için.