Balatlar Kilisesi
Gezi – Seyahat Nis 27, 2020
Balatlar kilisesi hikâyesinin de uzun yıllara dayanan yaşanmışlık bulunuyor. Yıllarında eseri olan bu kilise Bizans dönemin kalma bir eserdir. Kilise milattan sonra 660 yılında yapıldığı biliniyor. Bu kilisenin Roma döneminde bir hamam olarak kullanıldığı düşünülüyormuş. Fakat kanıtlanmış bir durum söz konusu olmadığı için 6 ve 7. Yüzyılda kilise olarak değiştirilmiş. Ardında 11 ve 13. Yüzyıllarda ise tahıl ve buğday deposu olarak kullanılıyor. Osmanlının elinde olan bu kilise daha sonrasında Hristiyan halkına bırakılıyor. Hristiyanlar kiliseyi ibadet yeri olarak kullanmaktan çok mezar olarak faaliyete geçirmişler. Ardından bu kiliseyi manastıra dönüştürmüşler.
Osmanlı yönetimi zamanında yaşayan yerli Hristiyanlar manastırın içine yaşam kurduğu biliniyor. Daha sonra yerli Hristiyanlar Roma döneminden kalan kilisede değişiklikler yapıp tekrar kiliseye dönüştürmüşler. Gidip de gören herkesin Balatlar kilisenin içerisinde devasa bir yapı ve duvarlarında ilginç oyuntular olduğunu görüyor. İlginç görüntüsü ile gelen turistlerin çok fazla ilgisini çektiğini gördüm. Sinop ilçesine gelip görebileceğiniz şahane tarihi yerlerden biri diyebilirim. Hikâyesi de oldukça ilginç olmasıyla birlikte ziyaretçileri de çok oluyor. Gelmeden önce muhakkak araştırıp bilgi sahibi olmalısınız yoksa gezdiğiniz hiçbir tarihi bölgelerin pekte anlamı kalmayacak. Sizin de tarihe çok fazla ilginiz varsa tarihi geçmişi ilginç olan bu kiliseyi incelemelisiniz.
Balatlar Kilisesi Kazısı
Balatlar kilisesi kazısı için gerekli çalışmalar 2010 yılında başlatıyorlar. Sinope Koimesiz Kilisesi olarak da bilinen kilisenin kazı çalışmaları hala sürdürülmek olduğunu biliyorum. Kilise ve çevresi kamusallaştırılarak giriş çıkışlara tamamen kapatılmış. Kazı çalışmaları devam ederken birçok mezar mecburi şekilde açılmış olduğu biliniyor. Hristiyanların döneminden kaldığı görülen kalıntılar bulunmuş.
Kazı çalışması sırasında düşüncelere göre İsa’dan kalan bir sandık bulunduğu iddia ediliyor. Kazı başkanı olan Gülgün Köroğlu yaptığı açıklamalarda ‘’ Bu sandık bugüne kadar bulunmuş en değerli kalıntılardan biridir. İçerisinde kemik kalıntıları veya kutsal birinin kalıntıları olabilir’’ diyor. Kilise de yapılan o kadar çok araştırmada İsa’ya ait bulgular aranıyor. İçerisinde çeşitli oyuntularla yazılmış anlamı bilinmeye yazılar bulunuyor.
İnsanların çok merak ettiği ancak bir türlü göremediği bir yer. Gidip gördüğüm kadarıyla uzaktan sadece incelenebiliyor aksi takdirde etrafı kapatılmış girişi yasaktır. Merak edenler için uzaktan dahi olsa bu tarz yerler görülmeye değer diyebilirim. Sizin de tarihe merakınız varsa mutlaka gitmenizi tavsiye ederim. Detaylı inceleme fırsatınız olmayabilir ama görülmeye değer. Yapılan kazı çalışması 15 yıl daha sürebileceği söyleniyor. Arkeologlar çalışma yaparken çok dikkatli ve çok detaylı oldukları için koca kilise de araştırma yapmak da uzun zaman alabilir. Bu arada kilisenin çevresi tam 3062 m² den oluşuyor. Yani tahmin ettiğinizden çok daha büyük diyebilirim.
Balatlar Kilisesi Nerede
Balatlar kilisesi nerede olduğunu merak edenler için vereceğimiz açık adresle ulaşmanız daha kolay olacak. Mutlaka ülkemizin tarihi güzelliklerinden biri olan kiliseye muhakkak gitmenizi tavsiye ederim. Sinop’ta bulunan bu kiliseye ziyaret ettikten sonra gezebileceğiniz çok yer bulunuyor. Geçerken, gezmek için veya Sinop’a işiniz düşerse mutlaka tarihi yerleri görmelisiniz. Bu tarz yerlere nasıl gideceğinizi bilmiyorsanız sizler için açık şekilde adresi aşağıya bırakacağım. Öze araç, taksi veya toplu taşıma araçlarıyla kolay bir şekilde sizde gidebilirsin.
Adres: Sinop, kent merkezine bağlı Adalar mahallesi, Yusufoğlu aralığı
Ulaşım: Kent merkezinden toplu taşıma araçlarına binerek Adalar mahallesine gidebilirsin. Eğer bu tür ulaşım sağlamak istemiyorsan yürüyerek de ulaşım sağlamak mümkün olacak.
Balatlar kilisesi gezip görülmeye değecek tarihi yerlerden biridir. Sende çok gecikmeden böyle yerleri keşfedebilirsin.